X   Wiadomość
(Wiadomość zostanie automatycznie zamknięta w ciągu 2 sekund)

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Jak odzyskać swoją kartę zawodnika?
Rafał Siech
post 9.12.2008, 13:24
Post #1

I - ligowiec

Grupa: Ekipa iGola
Użytkownik nr: 9

http://pzpn-rzeszow.strona.pl/podkarpacki/status02.html

Jeżeli zawodnik nie ma podpisanego kontraktu zawodowego, czyli gra w piłkę amatorsko aby zmienić klub potrzebuje odcinek zwolnienia z poprzedniego klubu.
Jeżeli zawodnik nie ma ukończonych 23 lat i jest to jego pierwszy klub, to może żądać od niego lub klubu pozyskującego ekwiwalentu za wyszkolenie, jeżeli kluby nie dogadają się co do wysokości tego ekwiwalentu ustali go ZPN w postępowaniu mediacyjnym.

Jednak zmiana przynależności klubowej zawodnika, który nie jest związany umową (w tym kontraktem o profesjonalne uprawianie piłki nożnej) z klubem, nie może być uzależniona od zwolnienia z klubu odstępującego, dlatego też zawodnik, którego nie łączy żadna umowa z klubem i który w okresie ostatnich 12 miesięcy nie brał udziału w żadnych rozgrywkach piłkarskich w Polsce lub za granicą, może podpisać kartę zawodnika do innego klubu, załączając pisemne potwierdzenie tego faktu przez macierzysty związek piłki nożnej.

Krótko mówiąc - albo zawodnik dogada się z klubem i dostanie odcinek zwolnienia, albo musi minąć 12 miesięcy od ostatniego meczu w którym grał i wtedy może zmienić klub bez konsekwencji.

I jeszcze ważna uwaga - podczas jednego sezonu zawodnik może zmienić klub dwukrotnie (być zawodnikiem 3 różnych klubów), ale tylko w 2 klubach może być zgłoszony do rozgrywek. Czyli np. gra w klubie A, przechodzi do B i po miesiącu z B przechodzi do C. W A rozegrał 4 spotkania, w B 1 mecz, więc C może go zgłosić do zawodów dopiero w następnym sezonie.

--------------------
Pozdrawiam,
Rafał Siech.
Go to the top of the page

+Quote Post
seedd
post 26.12.2008, 18:53
Post #2

Amator
*

Grupa: Użytkownicy
Użytkownik nr: 10,884

No dobrze, ale co jeśli jest taka sytuacja:

Skończyłem grę w klubie (moim pierwszym) jeszcze w wieku juniora starszego - miałem wtedy 17 lat, teraz niedawno skończyłem 18. Odkąd już tam nie gram minął ponad rok. Czy jeśli poszedłbym teraz bądź w najbliższym czasie do drużyny seniorskiej to czy ten klub musiałby płacić mojemu macierzystemu jakieś pieniądze, ekwiwalent? Zaznaczam, że oczywiście chodzi tu o piłkę amatorską, żadnych umów, wynagrodzeń itp. Z moim poprzednim klubem również nie łączy mnie umowa, żadna deklaracja amatora. W grę prawdopodobnie wchodziłaby również zmiana OZPN (zmiana województwa) - czy z tym również wiązały by się jakieś opłaty?

+Quote Post
Rafał Siech
post 26.12.2008, 22:59
Post #3

I - ligowiec

Jeżeli nie masz nowej karty Extranet - plastikowa, jak dowód - to w nowym klubie możesz się zarejestrować bez przeszkód.

Jeśli masz już nową kartę - to musisz dostać ze swojego okręgowego związku wypis - nie figuruje w ewidencji ZPN i wtedy możesz się zarejestrować w nowym okręgu w innym klubie. Jeśli miałeś 12 miesięcy przerwy, to dostaniesz to od ręki bez problemów. Za to jest jakaś symboliczna opłata, nie pamiętam w tej chwili ile.

--------------------
Pozdrawiam,
Rafał Siech.

+Quote Post
seedd
post 28.12.2008, 18:30
Post #4

Amator
*

Miałem wyrabianą kartę w systemie Extranet - taka plastikowa. Z tego co się orientuję to w tym systemie wyrabia się 2 karty - juniorską, zawodnikom do 18 lat i seniorską, gdy zawodnik skończy 18 lat. Nie wiem na pewno czy tak jest, ale coś obiło mi się o uszy.

Latro, więc ewentualny klub pozyskujący nie powinien mieć żadnych problemów, jeśli chodzi o finanse, z powodu mojego przyjścia?

+Quote Post
Rafał Siech
post 29.12.2008, 07:57
Post #5

I - ligowiec

Jeśli miałeś 12 miesięcy przerwy to jesteś traktowany tak, jakbyś wcześniej nie grał nigdy w piłkę. Jednak zmieniając ZPN powinieneś wziąć z poprzedniego związku potwierdzenie tego faktu.

--------------------
Pozdrawiam,
Rafał Siech.

+Quote Post
seedd
post 31.12.2008, 15:00
Post #6

Amator
*

Ok - już wszystko wiem i dziękuję za informacje smile.gif

Pozdrawiam.

+Quote Post
87pawelek87
post 4.02.2009, 14:18
Post #7

Amator
*

Użytkownik nr: 11,166

Witam
Chciałbym odzyskać swoją kartę zawodnika. Mam 22 lata i Jestem zawodnikiem 5-ligowego zespołu piłkarskiego. Od 2 lat nie
mam mozliwości normalnego trenowania i grania w piłkę nożną. Pół roku leczyłem kontuzje a następne półtora roku, ze względu
na studia w innym wojowodztwie grałem i trenowałem tylko w miare możliwości. Już wczesniej chciałem odejść lecz, prezes
zawsze stawiał zaporową cene za mnie i zawsze zostawałem w swoim klubie na kolejną rundę, Ostatnie pare miesięcy
do czasu studiów grałem w rezerwach swojego klubu. Teraz jednak chciałabym mieć swoją kartę na ręku i znaleść sobie klub tam
gdzie będę miał możliwość normalnego trenowania i grania. Wiem, że zgodnie z prawem muszę poczekać rok nie grając nigdzie
w piłke lub poczekać do ukończenia 23 roku życia aby odzyskać swoją kartę. Biorąc pod uwagę moją sytuacje jest
możliwość innego rozwiązania? Z góry dziękuje za odpowiedz

+Quote Post
Rafał Siech
post 26.02.2009, 00:18
Post #8

I - ligowiec

Przykro mi ale nie ma możliwości innego rozwiązania.

I uwaga na przyszłość - nie dubluj postów.

--------------------
Pozdrawiam,
Rafał Siech.

+Quote Post
drift9
post 3.03.2009, 19:20
Post #9

Amator
*

Użytkownik nr: 11,359

Mam pytanioe do was wszystkich gdzy mam ogromny problem z klubem dnia 23 grudnia 2007 doznalem kontuzji nie na treningu ani nie na meczu poproostu kontuzja od tego momentu nie wystapilem w zadnym meczu w swoim klubie nic nigdy nie podpisywalem zadnych papierow nic i mam problem teraz nie moge odebrac swojej karty niechca mi wypisac papierow ze nic mnie nie laczy z klubem ponoc takowego oswiadczenia potrzebuje w celu ponownej rejstracji niechcea mi tego podpisac co moge w tej sprawie poczynic zalezy mi bbardzo na czasie i nie wiem jak to rozwiazac ja juz nie mam sil i nerwow do tych ludzi prosze o szybka odpowiedz z gory dziekuje i pozdrawiam.

+Quote Post
Rafał Siech
post 3.03.2009, 19:31
Post #10

I - ligowiec

Jeśli miałeś 12 miesięcy przerwy to jesteś traktowany tak, jakbyś wcześniej nie grał nigdy w piłkę. Jednak zmieniając ZPN powinieneś wziąć z poprzedniego związku(związku, nie klubu!) potwierdzenie tego faktu.

--------------------
Pozdrawiam,
Rafał Siech.

+Quote Post
lider255
post 3.02.2010, 11:44
Post #11

Amator
*

Użytkownik nr: 13,099

Witam!Prosze o pomoc.Mam taki problem.Mam 27 ,lat skonczone 26.Byłem wychowankie klubu A.Ze wzgledu na to ze nie grałem 12 miesiecy klub oddal mi karte.Poszedlem grac do klubu B w 5 lidze półtorej sezonu.Potem na zasadzie wolnego transferu poszedłem grac do obecnego klubu 4-ligowego.Rozegrałem w nim cały poprzedni sezon i cała runde jesienna.Przed sezone dogadalem sie z klubem na okreslona kwote miesieczna,klub zalega z wyplatami wiec postanowilem zmienic klub i nie podjelem treningow.Prezes w grudniu zapytany czy odda pieniadze powiedzial ze nie,powiedzialem ze chce swoja karte, ten na to ze ok.Teraz sie dowiaduje ze mnie zawieszaja lub przesuwaja do rezerw tylko jescze nie wiem za co.Podobno ,polecony juz idzie.Jak moge odzyskac karte zawodnika,czy klub mam prawo mi jej nie oddac?Niechcialbym czekac az do czerwaca.Jestem sklonny zrezygnowac z tych zaleglych pieniedzy.Czy mam tu jakies prawa?Dla mnie to jakas paranoja.

+Quote Post
Rafał Siech
post 5.02.2010, 22:48
Post #12

I - ligowiec

"Dogadałem się z klubem" - oznacza że podpisałeś umowę, czy wszystko było "na gębę"?

Jeśli nie masz umowy na piśmie to możesz liczyć tylko na dobrą wolę klubu, bo przed sądem raczej nie masz szans.
Jeśli masz umowę na piśmie, zgłoś się do ZPNu i napisz podanie o stwiedzenie wygaśnięcia umowy z winy klubu ze względu na niespełnienie warunków umowy. Wtedy w myśl przepisów związkowych będziesz wolnym zawodnikiem. A jeśli chodzi o zaległe wynagrodzenie pozostaje sąd.

--------------------
Pozdrawiam,
Rafał Siech.

+Quote Post
fabianf1
post 11.03.2010, 11:51
Post #13

Amator
*

Użytkownik nr: 13,311

witam

Mam taki problem. Najlepiej jak zacznę od początku. Obecnie mam 21 lat. W czerwcu 2009 kończyła mi sie umowa z klubem X którego bylem wychowankiem. Z pewnych powodów przedłużyłem umowę na kolejny rok i zostałem wypożyczony do klubu Y na rok z możliowscią pierwokupu przez ten klub. Nie podpisałem z tym klubem żadnej umowy tylko z firmą sponsorującą ktora wyplaca mi co miesiac wynagrodzenie. I mam takie pytanie... Czy po zakończeniu wypożyczenia jak już nie będę chciał grać w tym klubie Y to mogę nie zgodzic sie na podpisanie umowy z tym klubem i dostać kartę zawodnika na rękę?? Bo jestem na 100% pewny, że nie chce grac ani w tym klubie ani w klubie X. Grałem parę meczy na jesień i ostatnio w sparingach na obozie, tak to siedze niestety na ławie. Dodam, że gram zawodowo. Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam.

+Quote Post
Rafał Siech
post 11.03.2010, 19:13
Post #14

I - ligowiec

Jesteś zawodnikiem profesjonalnym, więc niewiele mogę powiedzieć nie znając treści zawartych przez Ciebie umów.
Tam właśnie powinienieś szukać odpowiedzi na swoje pytania, w umowie powinny być określone warunki jej rozwiązania jak i termin jej obowiązywania. Jeżeli termin minie, nikt Cię nie może zmusić do podpisania kolejnej, niekorzystnej dla Ciebie umowy.

--------------------
Pozdrawiam,
Rafał Siech.

+Quote Post
kubakubak11
post 14.04.2010, 14:23
Post #15

Amator
*

Użytkownik nr: 13,517

mam problem a mianowicie w sezonie 07/08 gralem w pewnym klubie nazwijmy go A .a wiec klubie A zagralem 3 mecze pod koniec sezonu i zaprzestalem treningi byl klub ligi okregowej . od tego czasu nie trenowalem w klubie A minal sezon 08/09 i w drugiej rundzie sezonu 09/10 zdecydowalem sie podjac treningi w innym klubie i kiedy klub ten probowal zgosic mnie do rozgrywek okazalo sie ze jest zgloszony przez klub A . Trenoer powiedzial ze podrabiany byl moj podpis tam prawdobodomnie i mam napisac pismo w ktorym jest zawarta informacja bezprawnie klub A posiada moja karte a ja ic nie podpisywalem jakby to pisamo mialo brzmiec ??? z góry dzieki za odpowiedz

+Quote Post
Aguero19911
post 23.05.2010, 17:27
Post #16

Amator
*

Użytkownik nr: 13,717

A taka sytuacja (wolę się upewnić);
Mam 19 lat i ostatnio grałem w juniorach IV-ligowego klub i chciałbym przejść do klubu z niższej ligi. Muszę czekać 12 miesięcy od ostatniego meczu i potem przychodzę do klubu i dostaję kartę? I Czy po tej rocznej przerwie klub chcący mnie pozyskać musi zapłacić byłemu klubowi którego jestem wychowankiem jakieś pieniądze za wyszkolenie? A i pojawił się motyw potwierdzenia że nie grałem. No bo żadnej deklaracji gry amatora nie dostajemy do podpisywania, chyba podpisują za nas. No i też są nowe protokoły meczowe w których nie trzeba się podpisywać. No i jak mam zdobyć potwierdzenie że akurat rok czasu w piłkę nie grałem??
Z góry dzięki za odpowiedź.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.09.2010 - 10:37